Eşti aici

Despre Festivalul "Drumetii Montane" 2014

Scopul concret al proiectului:

Promovarea si popularizarea turismului sportiv ca modalitate eco de petrecere a timpului liber, imbunatatirea cunostintelor (participantilor la activitati) despre biodiversitate printr-o forma ludica - parcurgerea unor trasee turistice / poteci interpretative din masivul Retezatul Mic, implicarea in activitati mediu-protective si dezvoltarea spiritului competitional, prin organizarea unor probe sportive, specifice sporturilor montane: orientare, escalada, raid montan.

Obiectivele proiectului:

- promovarea si popularizarea turismului sportiv ca modalitate eco de petrecere a timpului liber;

- dezvoltarea abilitatilor de orientare: pe tot parcursul traseului, competitorii trebuie sa stie cu exactitate care este pozitia lor pe harta si pe teren; de asemenea se organizeaza o proba de orientare sportiva;

- constientizarea de catre societate a diverselor moduri de agresare a locurilor de campare precum si importanta protejarii acestora;

- incadrarea intr-un interval orar: fiecare echipa trebuie sa parcurga traseul intr-un anumit interval de timp, functie de categoria la care concureaza;

- educarea tinerilor intr-un spirit verde, prin oferirea unor oportnitati de petrecere a timpului liber in natura si implicarea in activitati eco;

- dezvoltarea perspicacitatii - comcurentii vor sustine o proba teoretica, unde vor raspunde la 20 de intrebari despre zona Retezat-Oslea;

- educarea turistilor ce parcurg trasee turistice din masivele Retezat si Oslea , intr-un spirit mediu-protectiv;

- dezvoltarea spiritului de echipa, fair-play si apartenenta la grup participa echipe formate din 3 persoane cee se sprijina pentru a parcurge intregul traseu;

- cunoasterea potentialului turistic al zonei Retezatul Mic – Oslea si al Romaniei;

- atragerea unui numar de peste 300 persoane la activitatile ce se vor organiza in natura si diseminarea mesajului catre un public tinta de peste 500.000 persoane, pasionate de activitati montane.

Prezentarea zonei in care se desfasoara proiectul

Complexul Turistic Cheile Butii, situat la o altitudine de aproximativ 900m, in apropierea Cheilor Butii si a drumului national 66A este asezat la Poarta Sudica de intrare in Parcul National Retezat, rezervatie naturala a biosferei, una dintre cele mai frumoase arii protejate ale Europei. De aici se poate ajunge foarte usor si la celalalt punct sudic de acces in Parcul National Retezat – Campusel.

Retezatul este cel mai complex si mai grandios masiv montan din toate sectoarele geografice ale Carpatilor romanesti. Originalitatea sa consta in existenta unor spectaculoase creste alpine care depasesc 2000 de m inaltime si un relief sculptural, in care s-au imprimat urmele a doua mari glaciatii (Riss si Würm), facandu-se remarcata existenta unei puternice modelari climatice, sub forma de trepte (Platforma de eroziune alpina Borascu, Raul Ses, Gornovita).

Parcul National Retezat s-a infiintat in anul 1935 la initiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Gradinii Botanice din Cluj-Napoca. In prezent parcul are statut de arie naturala protejata de interes national si international, fiind recunoscut ca Rezervatie a Biosferei din anul 1979.

Prin constituirea Parcului National Retezat se urmareste protectia si conservarea unor esantioane reprezentative pentru spatiul biogeografic national, cuprinzand elemente naturale cu valoare deosebita sub aspect fizico-geografic, floristic, faunistic, hidrologic, geologic, paleontologic, speologic, pedologic si peisagistic. Parcul este Rezervatie a Biosferei si cuprinde o suprafata de 38.138 ha din Masivul Retezat-Godeanu. In interiorul sau exista douazeci de varfuri de peste 2000 m si peste 80 de lacuri glaciare, intre care Lacul Bucura, care este cel mai mare lac glaciar din tara. Parcul este renumit pentru diversitatea floristica si faunistica, adapostind aproape 1.190 specii de plante superioare, 90 taxoni endemici, 130 de plante rare sau vulnerabile, 50 specii mamifere, 168 specii de pasari, 9 specii de reptile, 5 specii amfibieni.

Parcul National Retezat este masivul in care gasesti un relief tipic glaciar, cu vai, lacuri si circuri glaciare, dar si calcare impanzite de chei, pesteri si avene; tot de aici izvorasc multe legende si povesti fascinante despre flacai viteji, domnite suave, haiduci cu mila fata de cei oropsiti, zmei inaripati si ... dinozauri pitici.

Necesitatea activitatilor intreprinse in proiect

Aflata in partea sudica a Parcului National Retezat, zona in care vom organiza activitatile ofera o panorama unica asupra crestelor inalte ale Retezatului, Muntelui Oslea, Parangului si Muntiilor Godeanu, zarea deschizandu-se pana spre Muntii Mehedinti.

Prin activitatile derulate in cadrul proiectului vrem sa atragem atentia asupra frumusetii acestei zone, denumita ”Retezatul Mic” si sa aducem in atentia persoanelor ce practica turismul activ, a famililor ce doresc sa se bucure de natura, un loc cu un farmec aparte, cu multiple trasee turistice, de dificultate medie, cu trasee tematice, destinate in special copiilor, cu arii special amenajate pentru practicarea escaladei si a orientarii – sportul padurii.

Modernizarea DN 66A faciliteaza dezvoltarea turismului in aceasta zona, fapt ce se observa prin cresterea numarului de turisti ce strabat cu mijloace auto acest traseu, dar si prin inlesnirea accesului catre diverse puncte de interes.

In acest context, lipsa implementarii conceptului de educatiei ecologica si a promovarii ariilor naturale protejate din proximitate, face ca societatea sa nu manifeste o preocupare adecvata fata de aceasta zona, problemele si importanta sa. Odata cu cresterea numarului de turisti a crescut si pericolul generat de turismul neadecvat, in proximitatea soselelor, ori pe marginea traseelor facile fiind observate uneori diverse deseuri, aruncate de turisti.

Astfel devine necesara o interventie la nivelul educatiei cetatenilor, prin actiuni in genul celor pe care le promoveaza acest proiect. Este nevoie de o schimbare in primul rand in felul de a gandi care sa afecteze ulterior felul de a actiona al oaenilor.

Prin acest proiect dorim ca turistii ce strabat cele doua zona sa inteleaga rolul pe care-l joaca in mentinerea unui mediu natural sanatos, pe care trebuie sa-l respecte prin evitarea ”abandonarii” deseurilor in aceasta zona.

De asemenea, proiectul se adreseaza turistilor pasionati de drumetie si sporturi montane, pe care ii invitam sa descopere farmecul unor trasee montane aparte, in cadrul unei competitii bazate pe fair-play.

Concursurile de orientare, escalada, raid montan si testarea cunostintelor teoretice se vor costitui ca etapa a Campionatului de Turism Sportiv ”Stafeta Muntilor”.

Stafeta Muntilor este competitia de turism sportiv, organizata la nivel national sau international ce are drept scop crearea cadrului organizatoric si competitional in vederea dezvoltarii unor relatii durabile, in baza principiilor eco-turistice-sportive si mediu protective, intre ONG-urile de tineret, turism, sport si ecologie.

Grupul tinta este format din:

* turistii pasionati de drumetie si sporturi montane;

* turistii care strabat DN 66A cu autoturisme.