1.1. Stafeta Muntilor este competitia de turism sportiv, organizata la nivel national ce are drept scop crearea unui cadru organizatoric si competitional specific dezvoltarii unor relatii durabile intre ONG-urile de tineret, turism, sport si ecologie.
1.2. Stafeta Muntilor este o competitie specializata, al carei clasament general este alcatuit exclusiv din probe ce pot fi cuantificate obiectiv si in cadrul careia concurentii au posibilitatea sa participe la categoria corespunzatoare varstei si nivelului de pregatire.
a. Impulsionarea ONG-urilor pentru organizarea unor evenimente sportiv-turistic-ecologice la nivel national sau international;
b. Oferirea unui plus de valoare concursurilor de profil organizate, prin includerea acestora intr-un sistem competitional;
c. Crearea premiselor necesare dezvoltarii unor proiecte comune de catre ONG-urile de tineret, turism, sport si ecologie;
d. Promovarea unei atitudini de respect fata de mediul inconjurator, sensibilizarea tinerilor pentru protectia ecosistemelor si dezvoltarea spiritului ecologic al acestora;
e. Dezvoltarea spiritului de echipa si apartenenta la grup, dezvoltarea relatiilor interumane;
f. Cunoasterea potentialului turistic si sportiv al zonelor montane.
a. Competitia Stafeta Muntilor are ca membrii fondatori 3 ong-uri:
- Asociatia de Turism si Ecologie pentru Tineret ZIMBRUL CARPATIN din Pitesti
- Asociatia pentru Turism, Sport si Ecologie HAI HUI din Targu Jiu
- Asociatia DRUMETII MONTANE din Targu Jiu
b. Cererea de includere a noi ONG-uri in sistemul organizatoric se inainteaza / aproba in cadrul intrunirii anuale de inchidere / deschidere a anului competitional.
c. in cadrul competitiei, se pot inscrie si grupuri de persoane, neorganizate din punct de vedere juridic, care respecta regulamentul competitiei, cerintele organizatorilor, spiritul competitional si de fair-play.
d. Concursurile individuale se organizeaza numai de catre organizatiile cu personalitate juridica.
e. Organizatorul unui trofeu are dreptul de a stabili modul in care va acorda premierea concursului si ce probe intra in alcatuirea clasamentului;
f. Organizatorul unui trofeu este obligat sa asigure minim diplome pentru fiecare categorie / proba de concurs, premierea ramanand la latitudinea / posibilitatile acestuia;
g. In situatia indisponibilitatii unui ONG de a asigura desfasurarea optima a unei etape sau probe, datorita conditiilor tehnice sau de personal, acesta va solicita sprijin tehnico-tactic cu minim 14 zile inaintea concursului, iar in limita posibilitatilor, se va incerca asigurarea personalului necesar de la unul sau mai multe ONG-uri.
h. Au prioritate in organizare etapelor cluburile clasate pe primele 10 locuri la general in anul precedent.
i. Daca un club ce organizeaza o etapa primeste o nota generala mai mica de 7, atunci nu va putea organiza etapa si anul viitor.
j. Invitatia la o etapa din cadrul Stafetei Muntilor va fi OBLIGATORIU publicata cu minim 1 luna inainte de desfasurarea etapei. Aceasta va fi transmisa neaparat si organizatorului onorific anual cat si administratorului siteului www.stafetamuntilor.ro pentru o promovare rapida si eficienta.
a. Prin tragere la sorți a fost desemnat initial ONG-ul “Organizator Principal Onorific” care va coordona activitatea competitionala anuala.
b. Fiecare ONG are dreptul de a fi desemnat “Organizator Principal Onorific” doar o singura data intr-un ciclu de coordonare. Dupa ce toate celelalte ONG-uri si-au exercitat dreptul de “Organizator Principal Onorific”, ciclul se reia.
c. Orice ONG poate renunta, din proprie initiativa, la dreptul de a fi desemnat “Organizator Principal Onorific”.
d. ONG-urile afiliate ulterior, pot deveni “Organizator Principal Onorific” in ordinea afilierii, dar numai dupa ce ONG-urile fondatoare si-au exercitat dreptul fiecare cate o data.
e. ONG-ul desemnat “Organizator Principal Onorific”, va avea ca si sarcini:
- monitorizarea activitatii competitionale;
- organizarea festivitatii de inchidere / deschidere a anului competitional;
- asigurarea diplomelor necesare premierii clasamentului general al Competitiei Stafeta Muntilor;
- predarea coordonarii anuale catre ONG-ul desemnat pentru anul competitional urmator.
f. Calendarul competitional oficial al competitiei sa stabileste in luna octombrie/noiembrie a fiecarui an, cu ocazia unei ceremonii ce marcheaza deschiderea competitiei si festivitatea de premiere a câstigatorilor editiei precedente.
a. Fiecare ONG isi va desemna arbitrii necesari pentru organizarea trofeului in numar de minim 15 persoane.
b. ONG-urile participante pot nominaliza, la cererea organizatorului, arbitrii care sa ajute la desfasurarea competitiei sau monitorizarea probelor.
c. Se va constitui o CURTE DE ARBITRAJ formata din toti Responsabilii SM, care va omologa clasamentul fiecarui trofeu precum si clasamentul general intocmit la finalul competitiei. De asemenea va arbitra eventualele neclaritati aparute in cadrul trofeelor sau intre ONG-uri.
d. Curtea de Arbitraj va fi prezidata anual, prin rotatie de catre un reprezentant al celor 3 ONG-uri fondatoare ale Stafetei Muntilor, persoana ce reprezinta stafeta Muntilor si coordoneaza activitatea ”Organizatorui Principal Onorific”. Cele trei ONG-uri fondatoare pot nominaliza aceeași persoană să reprezinte competiția mai mulți ani, consecutiv.
6.1. Generalitati
a. in cadrul competitiei, in afara echipelor apartinand ONG-urilor afiliate, se pot inscrie grupuri de persoane, neorganizate din punct de vedere juridic, care respecta regulamentul concursului, cerintele organizatorilor, spiritul competitional si de fair-play.
b. Echipele fara personalitate juridica, ce participa la competitie vor fi incluse in clasamentele generale.
1. COPII – participa echipe formate din 3 copii cu varsta maxim 14 ani impliniti, indiferent de sex, care vor fi insotiti de o persoana majora care insa nu va putea participa la probe.
2. JUNIORI - participa echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex, cu varsta cuprinsa intre 15 – 20 ani (impliniti);
3. ELITE– participa echipe formate din 3 persoane, indiferent de sex;
4. OPEN – participa echipe formate din 3 persoane, indiferent de varsta, obligatoriu mixt. Timpii pentru aceasta categorie sunt calculați ca timpi turistici.
7.1. Probele de concurs sunt: raid montan; orientare; escalada; cunostinte turistice.
7.2. In cadrul trofeelor individuale, ONG-urile organizatoare au posibilitatea de a organiza probe sportive suplimentare (ex: cros montan, ciclism, stafeta, etc.).
7.3. Rezultatele probelor sportive suplimentare pot fi luate in considerare in clasamentul general al trofeului, insa nu vor fi incluse in clasamentul general al Competitiei Stafeta Muntilor.
7.4. In afara concursului, organizatorul poate promova o proba culturala care va fi notata cu note intre 1 – 10 , dar rezultatele nu vor fi incluse in clasamentele competitiilor.
7.5. Abandonul unei probe, din orice motive (tehnice, medicale, de personal, etc.), nu atrage automat descalificarea din competitie, echipa sustinand in continuare probele ramase.
8.1. – GENERALITATI
8.1.1. Traseul de raid montan va fi calculat astfel incat sa poata fi parcurs in maxim 8 ore de catre toti concurentii, exceptie facandu-se pentru categoria COPII unde traseul va avea un grad de dificultate mai mic si va trebui sa poata fi parcurs in maxim 4 ore, de către COPII.
8.1.2. Echipajul va avea obligatoriu 3 membrii. Pentru categoria COPII, se permite ca echipajul sa fie insotit de un indrumator nominalizat initial.
8.1.3. Abandonul unuia dintre membrii duce automat la abandonul intregului echipaj.
8.2.1
a. Echipamentul idividual obligatoriu este compus din: incaltaminte de munte cu talpa profilata si aderenta, lanterna, fluier si imbracaminte de ploaie.
b. Echipamentul de echipa obligatoriu este compus din: rucsac de tura, bidon de apa, busola, sursa de foc, trusa de prim ajutor (recomandabil sa contina: fasa sterila, comprese sterile, plasturi cu rivanol, fasa elastica, dezinfectant, folie supravietuire).
8.2.3. Pe traseu vor fi montate posturi fara arbitru (PFA). Suma tuturor PFA de pe traseu nu poate fi mai mare de 2.000 puncte.
8.2.4. Posturile fara arbitru pot fi prevazute cu sistem suplimentar de identificare, respectiv stampila sau perforator.
8.3. – PUNCTAREA / DEPUNCTAREA
8.3.1. Punctajul total acordat probei de raid montan este de 5.000 puncte.
8.3.2. Penalizarea pentru neincadrarea in timpul de concurs este de 10 puncte/1 minut.
8.3.3. In caz de egalitate intre doua sau mai multe cluburi, departajarea acestora se va realiza in functie de cel mai mic timp obtinut la proba de orientare.
8.3.4. Posturile fara arbitru (PFA) amenajate pe traseu vor avea valoarea de 100, 200 sau 300 si vor fi in numar de minim 4, maxim 20 PFAuri. Ratarea unui PFA se penalizeaza cu scaderea valorii sale din punctajul total acordat probei. Pentru categoria COPII numărul minim de PFA este 2.
8.3.5. Abondonul declarat de concurenti sau de catre organizatori duce la cotarea echipei cu 0 puncte.
8.3.6. Lipsa unui component din echipamentul de echipa sau individual, atrage penalizarea cu 5 puncte pentru fiecare element lipsa.
8.3.7. Lipsa incaltamintei de munte duce la descalificare, deci la ABANDONUL echipei.
9.1. – GENERALITATI
9.1.1. Proba de orientare se va desfasura pe harta sau pe viza si va avea maxim 2500 m lungime totala, masurata in plan aerian.
9.1.2. Rezultatul la orientare constituie baza de departajare pentru proba de raid montan in situatii de egalitate.
9.1.3. Proba de orientare se desfasoara in sistem individual, echipa cumulate sau stafeta. Organizatorii sunt obligați să anunțe în invitație tipul probei de orientare.
9.1.4. La aceasta proba pot participa: 1, 2 sau 3 persoane dintr-o echipa.
9.1.5. In clasamente in cazul individual, punctajul unei echipe, este dat de primul membru al echipei intrat in proba.
9.2.1. In posturile de control, corpul lampioanelor va fi amplasat la inaltimea de 50 – 100 cm. fata de sol cu lampionul perfect intins
9.2.2. Lampioanele vor fi fixate pe tije din metal sau lemn de lungime corespunzatoare daca este posibil
9.2.3. Posturile de control vor fi suplimentar marcate prin presararea de confeti la baza lampionului sau fasii colorate ce vor fi dupa recuperate.
9.3.1. Punctajul total acordat probei de orientare este de 5.000 puncte.
9.3.2. Penalizarea va fi de 1 punct / secunda fata de cel mai bun timp realizat.
9.3.3. Pierderea unui post de control sau nerespectarea ordinii posturilor, duce automat la ABANDON si concurentul va primi 0 puncte la aceasta proba.
10.1.1. Se va desfasura pe pereti naturali (calcar, conglomerat, granit, etc.), structuri artificiale (speciale, picioare de pod) sau folosind arbori cu un diametru minim de 200 mm la punctul de fixare a corzii si fara a fi uscati.
10.1.2.
a. Proba de escalada este principala optiune in alegerea sistemului de concurs.
b. In situatia in care escalada nu este posibila, se va proceda la proba de urcare pe coarda sau de indemanare in executarea nodurilor de baza din alpinism.
10.1.3.
a. Proba de escalada se desfasoara numai in sistem individual.
b. La aceasta proba pot participa: 1, 2 sau 3 persoane dintr-o echipa.
10.1.4. In clasamente, punctajul unei echipe, este dat de primul membru al echipei intrat in proba.
10.1.5. Proba de escalada si de urcare pe coarda se masoara cu numere intregi, rotunjindu-se la numarul superior fiecare metru inceput.
10.1.6. Pentru departajarea concurentilor se va cronometra proba si se va lua in calcul timpul realizat de fiecare concurent, stabilindu-se astfel un clasament. In caz de baraj, concurentii aflati pe locurile 1-3 vor proceda la executarea probei de noduri.
10.2.1. Proba de escalada
a. Gradul maxim de dificultate al traseului de escalada va fi 5, conform scalei UIAA.
b. Timpul maxim acordat pentru parcurgerea traseului este de 7 minute. Organizatorii vor alege in asa fel traseul incat concurentii sa se poata incadra in baremul stabilit.
c. Inaltimea traseului va fi de maxim 30 m.
d. Fiecare concurent are dreptul la o singura incercare cu exceptia cazului in care concurentul se desprinde de perete accidental (ruperea unei prize, filaj prea strâns).
e. Nu este permisa folosirea de catre concurenti a mijloacelor artificiale de escalada. Folosirea acestora atrage dupa sine descalificarea.
f. Pentru proba de escalada, clubul organizator trebuie sa asigure urmatoarele materiale: corzi, centuri tip "libero", carabiniere, dispozitive de asigurare, scripeti, casti de protectie, bucle de coarda sau chinga.
g. Traseul, in caz de necesitate, va fi delimitat stânga - dreapta prin intermediul unor panglici sau marcaj cu var / creta. Nu este permisa folosirea vopselei.
a. Timpul maxim acordat pentru parcurgerea traseului este de 10 minute cronometrat dupa desprinderea de sol si pana la primul contact.
b. Inaltimea traseului va fi de maxim 15 m.
c. Fiecare concurent are dreptul la o singura incercare.
d. Pentru proba de urcare pe coarda, clubul organizator trebuie sa asigure urmatoarele materiale: corzi, centuri tip "libero", carabiniere, dispozitiv de asigurare, bucle din cordelina pentru sistem Prusik, dispozitive de urcare pe coarda, casti de protectie, scarite, bucle de coarda sau chinga.
e. Urcare pe coarda se poate realiza cu noduri Prusik, cu blocatoare, cu dispozitiv Gri-Gri sau combinatii.
f. Sistemul de urcare se va trage la sorti de organizator in cadrul sedintei tehnice si se va amenaja corespunzator atelierul.
a. Timpul maxim acordat pentru executarea nodurilor este de 5 minute.
b. Pentru proba de noduri, clubul organizator trebuie sa asigure urmatoarele materiale: corzi, carabiniere, bucle din cordelina pentru sistem Prusik.
c. Nodurile ce vor fi executate sunt: “dublu 8” simplu, “dublu 8” prin urmarire, cabestan, semicabestan, Prusik, pescaresc pentru legarea a doua corzi, “dublu 8” pentru legarea a doua corzi, gura de lup, coada vacii.
10.3.1. Punctajul total acordat probei de escalada este de 300 puncte.
10.3.2. Penalizarea pentru neincadrarea in timpul de concurs este de 1 punct/1 secunda.
10.3.3. Clasamentul se va face in functie de inaltimea si timpul realizat iar punctajul va fi: loc 1 = 300 pct, loc 2 = 290 pct, loc 3 = 280 pct; depunctarea facandu-se in continuare din 10 in 10.
a. Proba va consta in 1 - 20 intrebari grila cu un singur raspuns correct si/sau 1 – 20 poze cu obiective turistice din tara tot cu 3 variante de raspuns.
b. Timpul alocat probei este de 5 minute.
a. Bibliografia probei va fi pusa la dispozitie de catre organizatorul etapei, in format electronic pe siteul www.stafetamuntilor.ro inainte cu 3 saptamani cel putin inainte de etapa.
b. Bibliografia va cuprinde date referitoare la zona de concurs, patrimoniul geografic, istoric, cultural si de mediu și imaginile din care vor fi selectate pozele pentru concurs.
a. Pentru 20 raspunsuri corecte se acorda 200 puncte;
b. Fiecare raspuns gresit se penalizeaza cu 10 puncte
12.1. La finalul competitiei se va alcatui clasamentul general al fiecarei categorii de concurs, precum si clasamentul general cumulat ce va insuma rezultatele cluburilor in toate cele 6 categorii.
a. pentru cluburile participante in cadrul competitiei, clasamentul general este alcatuit din rezultatele obtinute la fiecare categorie in ”n” etape – 1. Se cumuleaza toate rezultatele obtinute in concurs, nefiind punctata etapa in care clubul a obtinut cel mai slab rezultat in decursul anului daca respectivul club a participat la toate etapele din acel an.
e. In cadrul clasamentului general al fiecarei categorii din punctajul corespunzator clasarii in cadrul unei etape, se vor scadea 50 puncte pentru fiecare proba la care respectivul echipaj nu a participat sau la care a ABANDONAT. (Ex: un echipaj care s-a clasat pe locul 3 si astfel in clasamentul SM ar primi 175 puncte, va primi doar 125 daca nu a participat sau a abandonat la una din probe).
f. In clasamentul general pe cluburi al SM fiecare club va primi un bonus de 10 puncte pentru fiecare echipaj care a participat la toate probele, indiferent de locul pe care s-au clasat. În cazul în care un echipaj abandonează sau nu intra intr-o probă, clubul din care face parte nu va primi cele 10 puncte bonus.
i. In clasamentul trofeului vor fi incluse toate echipele inscrise in concurs.
13.3. Prezentul regulament poate suferi modificari la sfarsitul fiecarui an competitional pe baza propunerilor venite de la toate cluburile si asociatiile participante, pana la Festivitatea de Premiere cand se va prezenta noul regulament.
13.4. Modificarile aduse la regulament nu pot afecta in mod radical prevederile initiale, astfel ca nu se pot modifica modul de desfasurare al probelor sau orice alt articol care denatureaza ideea initiala a competitiei.